» Blog » Testy

Test presnosti snímača tepu v inteligentných hodinkách – Výsledky a metóda testovania

Tagy: Testy | Inteligentné

Dominik Hok | 11.6.2024 | 4 MIN

Ktoré inteligentné hodinky merajú srdcový tep najpresnejšie? Rozhodli sme sa to zistiť pomocou nášho testu. V tomto článku nájdete poradie presnosti, spôsob fungovania testu a všetky premenné, ktoré sme brali do úvahy.

V tomto článku nájdete:

Výsledky presnosti optických snímačov inteligentných hodiniek

Hodnotenie Inteligentné hodinky
Priemerná odchýlka
1. Garmin Forerunner 265(videotest) 2,17
2. Garmin Forerunner 165(videotest) 2,18
3, Garmin Forerunner 255(videotest) 2,49
4. Apple Watch Ultra 2(videotest) 2,61
4. Garmin Forerunner 955(videotest) 2,61
5. Samsung Galaxy Watch 6(videotest) 3,05
6. Garmin Fenix 7X PRO(videotest) 5,04
7. Amazfit T-Rex 2(videotest) 5,60
8. Garmin Forerunner 55(videotest) 5,83
9.
Garmin Forerunner 965(videotest)
6,04
10. Suunto Race(video test) 21,75

Ako prebieha testovanie?

Hodinky testujeme v klimatizovanej telocvični, aby sme udržali konštantné podmienky a zaistili, že do merania nevstupujú premenné faktory (napríklad dážď, sneh alebo viac či menej potu).

Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť
24.11.2020 - Dominik Hok
Snímač tepovej frekvencie – všetko o ňom a ako vám môže pomôcť

Test prebieha počas 3 rôznych športových aktivít - beh, bicyklovanie, silový tréning. S výnimkou silového tréningu sa intenzita aktivít pri všetkých športových aktivitách strieda, aby sa získali čo najrelevantnejšie výsledky. Pri prechode z jednej aktivity na druhú je vždy minútová prestávka.

Test sa začína behom na bežeckom páse, pričom sa strieda pomalé (6:15) a rýchle (4:15) tempo. Celkovo sa uskutočnia 4 striedania, pričom pomalá časť trvá 1 minútu a rýchla časť 2 minúty. Celkovo táto časť trvá 7 minút.

Druhá časť prebieha na bežeckom páse, pričom sa začína nízkou intenzitou, potom sa dve minúty drží maximálna tepová frekvencia, potom sa opäť na minútu spomalí a potom sa opäť na minútu "maximalizuje". Táto časť testu trvá 5 min.

Poslednou časťou je silový tréning. V tejto časti vykonávame bicepsový zdvih paží so zapnutými hodinkami počas 30 sekúnd, potom ďalších 30 sekúnd cvičenie Single Kettlebell Clean.

Potom vykonáme minútový príťah na pásoch TRX (s predklonom tela) a celé testovanie ukončíme zopakovaním prvej série silového tréningu.

Testovacia aktivita
Trvanie
Beh na bežeckom páse (6:15)
1:00
Beh na bežeckom páse (4:15) 2:00
Beh na bežeckom páse (6:15) 1:00
Bežecký pás (4:15) 2:00
Bežecký pás (6:15) 1:00
Prestávka 1:00
Rotoped (ľahký)
1:00
Rotoped (maximálna záťaž)
2:00
Rotoped (ľahký) 1:00
Rotoped (maximálna záťaž) 1:00
Pauza 1:00
Zdvihnutie bicepsu 0:30
Single Kettlebell Clean 0:30
Mŕtvy ťah (TRX) 1:00
Bicepsový mŕtvy ťah 0:30
Single Kettlebell Clean 0:30

Celý test bude trvať presne 17 minút. Hodinky sú vždy nastavené tak, aby sa do priestoru medzi zápästím a remienkom ledva zmestil malíček. Zároveň sa vždy uistíme, že testované hodinky majú najnovšiu aktualizáciu firmvéru. Niektoré hodinky majú tzv. inteligentné meranie, pri ktorom sa údaje nezapisujú každú sekundu, preto ak je to možné, nastavíme meranie s frekvenciou každú sekundu.

Počas testu máme zároveň nasadený hrudný pás, ktorý slúži ako referenčné zariadenie.

VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie
9.2.2022 - Matěj Urbaczka
VŠETKO NA TÉMU: Hrudné pásy pre meranie tepovej frekvencie

Porovnanie hrudných pásov (snímačov tepovej frekvencie)
22.2.2022 - Matěj Urbaczka
Porovnanie hrudných pásov (snímačov tepovej frekvencie)

V predchádzajúcich verziách nášho testu sme uvažovali o mokrom teste, pretože voda, pot a vlhkosť sú najväčším nepriateľom optického merania. Preto sme si ponorili ruku do vody a potom sme bežali intervaly. Nakoniec sme od tejto formy testovania ustúpili, pretože voda sa správa nevypočítateľne a niektorým hodinkám by mohla veľmi uškodiť a iným vôbec nie.

Ako hodnotíme presnosť?

Po dokončení testu získame údaje o srdcovej frekvencii z každej sekundy aktivity, takže máme viac ako 1000 dátových bodov na porovnanie.

Všetky údaje porovnávame s kvalitnými hrudnými pásmi Garmin HRM PRO a Polar H10+, ktoré sú považované za jedny z najlepších na trhu. Hrudný pás monitoruje elektrickú aktivitu srdca, a preto sa považuje za jedno z najpresnejších bezplatných zariadení na meranie srdcovej frekvencie.

Každú sekundu športovej aktivity potom snímame a porovnávame referenčnú hodnotu (t. j. hrudný pás) so srdcovou frekvenciou nameranou hodinkami. Samozrejme, odchýlka je vždy kladná, takže ak hodinky namerajú raz o 7 úderov menej a raz o 7 úderov viac, odchýlka je stále 7.

Pri meraní optickým snímačom môže dôjsť k oneskoreniu, a preto môže trvať dlhšie, kým hodinky zareagujú na zmenu srdcovej frekvencie, než hrudný pás. Toto sme však brali ako jeden z ďalších hodnotiacich parametrov testu.

Tým sa vypočíta odchýlka vo všetkých bodoch na trase, ktorá sa potom spriemeruje a vypočíta sa celková priemerná odchýlka testovaného zariadenia od referenčného. Táto hodnota slúži ako určujúci faktor pri hodnotení presnosti.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre