Valjoux 7750. Teda ETA. Alebo...? Príbeh jedného z najznámejších automatických chronografov

Tagy: Technológie a pojmy | Klasické

Agáta Vřeská | 15.6.2023 | 11 MIN

Desiatky, možno dokonca stovky strojčekov s rôznym označením, ale všetky majú rovnaký základ: Valjoux 7750. Aký je príbeh jedného z najznámejších a najpoužívanejších automatických chronografov? Kto ho vymyslel, prečo takmer zmizol z povrchu zemského a ako je možné, že sa dodnes s obľubou používa? Dnešný príbeh bude stáť za to.

Vo svete hodiniek existuje mnoho dych vyrážajúcich príbehov. Ktoré hodinky ako prvé doletia na Mesiac. Kto bude mať prvé "vodotesné" hodinky. Kto sa zapíše do histórie s najzložitejším strojčekom... Medzi moje obľúbené patrí ten o prvých quartzových hodinkách, ale možno ešte viac boj o prvé automatické chronografy.

VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu
16.8.2021 - Eliška Měrková
VŠETKO NA TÉMU: Hodinárske komplikácie – História chronografu

Ale oboje sme tu už v minulosti počuli. Napriek tomu sa s nimi prelína iný príbeh. Príbeh jedného strojčeka, ktorý uspel, pretože bol iný. Zrodil sa z boja o prvý automatický chronograf a takmer zanikol kvôli kríze quartzu. Ale to už predbieham. Poďme si povedať to najzaujímavejšie o legende s názvom Valjoux 7750.

História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?
22.8.2023 - Eliška Měrková
História quartzových hodiniek – Kríza alebo revolúcia?

Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?
30.5.2023 - Eliška Měrková
Quartzové hodinky – Ako fungujú a ako sú na tom oproti mechanikám?

História Valjoux 7750 - Príbeh, ktorý sa po dvoch rokoch takmer skončil

Na začiatku bola spoločnosť Valjoux nezávislým švajčiarskym výrobcom hodiniek. Názov Valjoux je skratkou pre "Joux Valley", čo zasa vychádza z "Vallée de Joux", pôvodného sídla spoločnosti. Dnes je súčasťou spoločnosti ETA, ktorá je súčasťou skupiny Swatch Group.

Začneme však na konci 60. rokov minulého storočia. A pozrieme sa na fascinujúci príbeh dnes už legendárneho strojčeka Valjoux 7750, ktorý je vzorom pre mnohé hodinárske značky. A bude to vzrušujúci príbeh plný zvratov.

Spomínate si na napínavý príbeh boja o prvý automatický chronograf spomínaný v úvode? Pre mnohých to bol Zenith El Primero, pre iných to bol chronograf Seiko. Do boja vstúpili aj ďalšie skupiny (Breitling, Hamilton, Heuer, Buren a Dubois Dépraz), ale bez ohľadu na to, kto podľa vás vyhral, rok 1969 priniesol prvý mechanický chronograf s automatickým náťahom.

El Primero od Zenithu.Zenith El Primero. Zložito vyzerajúci mechanizmus je pastvou pre oči.

A hlad po automatickom chronografe rástol. Valjoux musel dobehnúť konkurenciu a prísť s vlastným automatickým chronografom. Touto úlohou poverila mladého (keď začal vývoj, mal 24 rokov!) začínajúceho hodinára Edmonta Capta.

Edmont Capt sa narodil v roku 1946 v Le Brassus, malej dedinke v údolí Vallée de Joux, ktorá je domovom švajčiarskeho hodinárstva. V roku 1962 navštevoval hodinársku školu v neďalekom Le Sentier a inžiniersku školu v Ženeve. Rok pracoval v spoločnosti Rolex a potom prijal ponuku spoločnosti Valjoux SA. Neskôr zastával vedúcu pozíciu v spoločnosti Frédérique Piguet a jednu z najvyšších riadiacich pozícií v skupine Swatch Group. Počas svojho života vyrobil približne 32 hodinových strojčekov.

Zadanie bolo jasné: vyvinúť spoľahlivý a odolný automatický chronograf, ktorý by obsahoval aj rýchlo nastaviteľný deň a dátum. Zároveň musel byť relatívne lacný na výrobu s použitím väčšinou automatizovaných strojov, ľahko zostaviteľný a bez potreby zložitého ladenia. A čo je najdôležitejšie: potrebovali ho čo najskôr.

Ako základ si Capt zobral starší strojček Valjoux Calibre 7733, ktorý mal len ručné navíjanie. Capt však na to išiel inak ako jeho konkurenti. Prizval si skúseného hodinára Donalda Rochata a na návrh a výpočty použil aj počítačový program. Bol to jeden z prvých hodinkových kalibrov, ktorý používal počítačový program! V celom Valjouxe bol len jeden počítač, ktorý vlastnil technický riaditeľ v Neuchâteli. A Capt tam pravidelne dochádzal.

Edmond Capt, otec Valjoux 7750. Zdroj: forum.tz-uk.comEdmond Capt, otec hodiniek Valjoux 7750. Zdroj: forum.tz-uk.com

Capt predovšetkým dokázal myslieť inak. Nahradil dovtedy bežne používanú metódu - stĺpcové koleso - vačkami (pákami na ovládanie rôznych funkcií chronografu). Inšpiroval sa iným, starším a lacným mechanickým strojčekom Venus 188 (Venus bol ďalším výrobcom mechanických strojčekov predtým, ako ho pohltil Valjoux).

Venus 188.Venus 188.

Výsledok? Kaliber, ktorý bol spoľahlivý, robustný, s dobrou presnosťou a lacnejší na výrobu ako konkurenčné strojčeky. Navyše sa oveľa ľahšie masovo vyrábal. Mal jednosmerné navíjanie, takže rotor bol ťažší, čo dávalo majiteľom hodiniek špecifický pocit na zápästí pri navíjaní.

Pôvodná verzia mala 17 uložení kameňov (dnešné majú zvyčajne 25) a pracovala buď na 21 600, alebo 28 800 polokmitov. Neponúkala síce vizuálne a technické vylepšenia konkurentov, ako je El Primero, ale všetko bolo podriadené funkčnosti.

Celý tím vyvíjajúci Valjoux 7750 v rokoch 1970-1973/4 tvorili Edmond Capt, Gérald Gander, Donald Rochat, kreslič a hodinár.

Capt vydal prvé prototypy v roku 1973 (jedným z prvých kupujúcich bola značka Orfina) a na trh sa dostali 1. júla 1974. A hoci bol hrubší a širší ako vtedajšie automatické chronografy, stal sa okamžite hitom a záujem oň prejavilo mnoho výrobcov v celom cenovom segmente. Zdalo sa, že má pred sebou svetlú budúcnosť.

Počas prvého roka sa predalo 100 000 kusov. Ale už o rok neskôr bol model 7750 odsúdený na zánik. Doslova. V roku 1975 sa výroba hodiniek Valjoux 7750 úplne zastavila. Trvala však až do roku 1980, kým sa zásoby vypredali.

Valjoux 7750 byl nakonec vším, jen ne bestsellerem. V roce 1975 byla výroba ukončna.Nakoniec bol Valjoux 7750 všetko, len nie bestseller. V roku 1975 bola výroba ukončená.

Trh sa zmenil. Ak Valjoux vývojom modelu 7750 reagoval na dopyt po hodinkách, ktorý bol silný po skončení vojny, keď si ľudia opäť mohli dovoliť kvalitné hodinky, ukončením výroby reagoval na chvat prakticky zo všetkých strán.

Predovšetkým však od roku 1969, keď sa objavili prvé japonské quartzové strojčeky, trh túžil po stále väčšom množstve quartzových hodiniek - lacnejších, presnejších, modernejších. V polovici 70. rokov zasiahla kríza quartzových strojčekov švajčiarske hodinárstvo s nečakanou silou.

Na druhej strane stáli švajčiarski výrobcovia luxusných hodiniek, odhodlaní brániť svoj kúsok koláča za každú cenu. Zrazu nebol dopyt po mechanických hodinkách strednej triedy. Zrazu nikto nechcel hodinky Valjoux 7750. Bol príliš drahý pre lacné quartzy, príliš lacný pre luxusný segment švajčiarskych hodiniek...

Bol príliš drahý pre lacné quartzy a príliš lacný pre luxusný segment švajčiarskych hodiniek...

Ak som na začiatku napísal, že tento príbeh bude plný zvratov a hodný mnohých iných veľkých hodinkových príbehov, teraz prichádza zvrat. Pri písaní drámy by sme sa ocitli v krízovom bode. A tento opis je skutočne veľmi výstižný.

Vedenie spoločnosti Valjoux bolo presvedčené, že ide o koniec mechanickej éry a že model 7750 už nemá budúcnosť. Zhora teda prišli kapitánove príkazy: zničiť všetko, čo sa týka stroja. Vrátane dokumentácie. Ale ak vytvoríte niečo, na čo ste hrdí, mohli by ste to zničiť?

Capt nemohol, a tak sa rozhodol neposlúchnuť a tajne zachovať všetko vrátane dokumentácie.

Podobný osud čakal aj El Primero. Zenith ukončil výrobu z dôvodu nepredajnosti a dokonca straty zisku a všetko malo ísť rovno do koša. Našťastie Charles Vermont si v Zenite ponechal všetko, čo potreboval...

A ak by sme mali pokračovať v dramatickom podobenstve, teraz prichádzajú peripetie. Osemdesiate roky totiž znamenali návrat k mechanickým hodinkám, v ktorý už mnohí zrejme nedúfali. Kríza quartzových hodiniek nebola k mnohým spoločnostiam láskavá, ale pre nášho hrdinu Valjoux 7750 znamenala po desiatich rokoch novú chuť do života.

A náhle prišla vhod všetka dokumentácia k hodinkám Valjoux 7750 od Edmonda Capta! V 80. rokoch tak Valjoux 7750 poháňal také mená ako Breitling Chronomat alebo slávny Da Vinci od IWC. Áno, Valjoux 7750 sa ukázal ako dobrý základ pre strojček s komplikáciou večného kalendára a napríklad s mesačnou fázou. A, samozrejme, stopky.

A mohli by sme pokračovať. Napríklad spoločnosť Fortis vybavila strojčekom Valjoux 7750 svoje prvé hodinky pre ruských kozmonautov. A na jeho základe prvý automatický chronograf na svete s komplikáciou budíka.

Fortis s automatickým chronografem a alarmem. První na světě s touto kombinací.Fortis s automatickým chronografom a alarmom. Prvé na svete s touto kombináciou.

A zvládne GMT alebo minútové opakovanie. Existovalo mnoho mien, ktoré využili geniálnu jednoduchosť Valjoux 7750. Ale poďme na koniec dnešného príbehu.

Ako už vieme, Valjoux sa za ten čas dostal pod krídla skupiny Swatch, podobne ako mnohé iné značky. Presnejšie, je súčasťou spoločnosti Eta, ktorá je dcérskou spoločnosťou skupiny Swatch Group. A tak dnes na strojčekoch nájdeme označenie ETA 7750. U niektorých výrobcov je to ETA/Valjoux 7750, pretože vedia, že meno Valjoux rezonuje. A niektorí ešte upravili základný stojček, takže 7750 by ste podľa názvu ani nehľadali. Ale je tam. Takmer každý cenovo dostupnejší automatický chronograf, najmä švajčiarskej výroby, vychádza z tejto legendy.

IWC Il Destriero Scafusia, IWC Il Destriero Scafusia, "vojnový kôň Schaffhausenu" z roku 1993: strojček postavený na 7750 s večným kalendárom na oslavu 125 rokov značky IWC.

Mohli by sme vymenovať desiatky značiek, ktoré používajú alebo v minulosti používali Valjoux 7750. Niektoré z nich tu už boli spomenuté, ale aby som zdôraznila fakt, že 7750 je jedným z najznámejších a najpoužívanejších automatických chronografov, neodpustím si spomenúť aspoň TAG Heuer, Breitling, IWC, Panerai, Oris, Omega, Longines, Sinn, Tissot, Hamilton (s označením H-31) alebo Mido (s označením Mido Caliber 60).

A treba povedať, že mnohé značky sa preslávili práve vďaka strojčeku Valjoux 7750. Napríklad TAG Heuer ich použil v modeli Montreal, ktorý sa vydal do vesmíru v rámci misie Sojuz 36.

Tag Heuer Montreal.Tag Heuer Montreal.

A to bola len špička ľadovca. Hodinky Valjoux 7750 navyše už nie sú chránené patentom, a tak vzniklo mnoho variantov. A pravdepodobne poznáte aj najväčšieho konkurenta Sellit SW500, ktorý je prakticky klonom modelu 7750.

V modernej ére, keď sa zväčšili priemery hodiniek, musela ETA vytvoriť väčšie strojčeky, aby tieto väčšie puzdrá zaplnili. Tak vznikla kolekcia Valgranges, ktorá vychádza z modelu 7750, hoci v nej často dochádzalo k zmenám, napríklad k odstráneniu komplikácie chronografu.

Rozuzlenie našej drámy je teda jasné: Valjoux 7750 žije ďalej.

Verzia Valjoux 7750

Valjoux 7750 sa dodáva v mnohých verziách, medzi najbežnejšie patria napr:

  • 7750 (subčíselníky na pozíciách 12/6/9, zobrazenie dátumu/ dňa v týždni na pozícii 3)
  • 7751 (subčíselníky na pozíciách 12/6/9, deň/mesiac na pozícii 12, fáza mesiaca na pozícii 6)
  • 7753 (subčíselníky na pozíciách 3/6/9 so zobrazením dátumu na pozícii 4). Táto verzia teda konštrukčne dodržiava tradičnejšie usporiadanie subčíselníkov.
  • 7754 (subciferníky na 12/6/9 s dátumom na 3 a ručičkou GMT)
  • 7758 s fázou mesiaca na 6. hodine, 60-minútovým počítadlom na 9. hodine a 30-minútovým počítadlom na 12. hodine, pričom ručička dátumu zostáva na 3. hodine

U niektorých značiek bol strojček zámerne upravený pridaním stĺpcového kolieska. A niektoré značky, ako napríklad Longines, použili strojček Valgranges postavený na modeli 7750 a vybavili ho stĺpcovým kolieskom a vertikálnou spojkou (napr. Longines Calibre L688, 2009). Upravenú verziu s koaxiálom možno nájsť u značky Omega.

Naopak, niektorí zámerne odstránili komplikáciu stopiek, ale využili robustnosť a spoľahlivosť modelu 7750. S tým sa pohrala napríklad spoločnosť Panerai vo svojom kalibre OP III.

Panarai calibre OP III postavený na.... 7750.Panarai Caliber OP III postavený na... 7750.

Funkcie, parametre

Možno by stálo za to spomenúť technické parametre 7750. Ako už bolo spomenuté, Valjoux 7750 využíva systém troch platničiek (namiesto bežnejšie používaného stĺpcového kolesa) a je zostavený z hlavnej platničky, kalendárovej platničky a vrchnej platničky chronografu.

Základné rozloženie subciferníkov pre stopky bolo pozdĺž vertikálnej osi, t. j. na 12. hodine a 6. hodine pre 30 minút a 12 hodín, a to čisto z konštrukčných dôvodov. Okrem iných komplikácií model 7750 štandardne ponúka dátum, deň v týždni, hackovanie, manuálne naťahovanie a automatické naťahovanie.

Pre nadšencov hodiniek prikladám aj zaujímavé video rozobratia a zloženia hodiniek Valjoux 7750. Teda ETA 7750, aby sme boli spravodliví.

A ak by ste chceli pochopiť jeho fungovanie, možno vám pomôže toto schematické video:

Základný strojček 7750 má priemer 30 mm a hrúbku 7,9 mm. Rezerva chodu je zvyčajne 48 hodín, ale môže sa líšiť v závislosti od úprav. Často sa stretnete napríklad s rezervou chodu 60 hodín. Zvyčajne pracuje s frekvenciou 4 Hz, t. j. 28 800 polfrekvencií za hodinu.

Průměr je 30 mm, tloušťka nemalých 7,9 mm. Na průřezu je vidět několik vrstev Priemer je 30 mm a hrúbka je značných 7,9 mm. Na priereze je vidieť niekoľko vrstiev "sendvičovej" zostavy modelu 7750.

Model 7750 používa ako systém ochrany proti nárazom Incabloc a ako systém kontroly zotrvačnosti ETACHRON (pôvodný mal Nivarox). V základni má 25 kameňov (v pôvodnej verzii 17), ale v modifikovaných verziách sa to môže líšiť a môže tam byť viac drahokamov.

Regulační systém Etachron.Riadiaci systém Etachron.

V hodinkách Valjoux 7750 sa nezriedka nachádzajú plastové diely. Konkrétne páčka, ktorá blokovala počítadlo hodín pri zastavení stopiek, bola plastová, čo však nemalo negatívny vplyv na funkčnosť. Najmä z estetického hľadiska bola približne v polovici 90. rokov nahradená kovovou páčkou. V tom istom čase bolo vymenených 25 z pôvodných 17 rubínov.

Rotor je uložený na guľôčkových ložiskách (systém guľôčkových ložísk). Prenos sily z rotora je len jednosmerný a vo všeobecnosti je pomerne ťažký a hlučný.

Ovládanie stopiek je jednoduché a tradičné pre chronografy. Používa 2 tlačidlá:

  • horné tlačidlo: štart/stop
  • spodné tlačidlo: reset

Nastavenie dátumovky sa vykonáva v prvej polohe korunky, nastavenie času v druhej. Vo všeobecnosti sa naozaj neodporúča nechávať stopky zapnuté, ak ich nepotrebujete. Spôsobuje to zbytočné opotrebovanie a môže to mať aj negatívny vplyv na presnosť. Servis sa odporúča vykonávať približne každých 5 rokov.

Hamilton Khaki Aviation Converter se strojkem H-21 postaveném na 7750 s typickým rozložením subčíselníků a day-date.Letecký konvertor Hamilton Khaki so strojčekom H-21 postaveným na 7750 s typickým rozložením subciferníkov a denných dátumov.

V akých hodinkách ho dnes nájdeme

Okrem vyššie uvedených príkladov luxusných značiek môžeme ETA/Valjoux 7750 nájsť aj v segmente strednej triedy. Práve model 7750 totiž ponúka cenovo dostupnú možnosť mať automatické chronografy.

Z našej ponuky tak môžeme spomenúť napríklad Tissot PRX Automatic Chronograph. V popise sa dočítate, že ide o ETA A05.H31, ale áno, strojček vychádza z Valjoux 7750.

Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom
31.3.2022 - Eliška Měrková
Tissot predstavuje nový PRX s automatickým chronografom

Potom sa často stretávate s pohybom H-31 v Hamiltone, napríklad v modeli 2023 Hamilton Performer Automatic Chronograph. Hamilton potom vo svojich hodinkách používa rôzne jeho verzie, buď s tradičným trojkomorovým usporiadaním, alebo originálne v subciferníku s rozložením 6, 9 a 12, napríklad v hodinkách Khaki Aviation Converter.

Model 7750 však nájdete aj v hodinkách Certina, Junghans, dokonca aj Festina. A ako už bolo spomenuté, model 7750 vychádza z klonu Sellita SW500, ktorý často používajú značky mimo skupiny Swatch, napríklad Edox alebo Ball.

Predstavenie Festina Pilot Automatic - Piloti od IWC s mechanizmami ETA
12.4.2023 - Agáta Vřeská
Predstavenie Festina Pilot Automatic - Piloti od IWC s mechanizmami ETA

Certina predstavila retro šupu – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968
26.7.2022 - Eliška Měrková
Certina predstavila retro šupu – Certina Argonaut DS Chronograph Automatic 1968

ETA/Valjoux 7750 je tak všadeprítomný a bez preháňania naň narazíte na každom kroku. Je to desaťročiami preverený pracovný kôň, ktorý takmer neslávne zahynul, aby bol dnes slávnejší ako v čase svojho zrodu.

Dnešná dráma sa skončila. :)

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre