VŠETKO NA TÉMU: Remienky a uchytenie na smart hodinkách

Tagy: Technológie a pojmy | Inteligentné | Remienky, náramky

Dominik Hok | 3.4.2023 | 5 MIN

Ktorý materiál remienka je najlepší? Aké sú výhody rôznych materiálov? Ktoré remienky sú kompatibilné s rôznymi typmi uchytenia? Dnes sa pozrieme na všetko, čo sa týka remienkov smart hodiniek a ich výmeny.

Aké sú typy uchytenia remienkov k hodinkám?

Remienky sú k hodinkám pripevnené niekoľkými spôsobmi – skrutkami, klasickými pántami, systémom Quick Release alebo QuickFit.

Uchytenie skrutkami je starší systém, ktorý sa používal u športových modelov, dnes ho vídame napríklad u hodiniek s veľkou odolnosťou. Systém spočíva v tom, že sa jedna časť pántu zaskrutkuje do druhej. Pravdu povediac sa tento systém teraz už používa minimálne.

Tento spôsob uchytenia je často kompatibilný so systémom QuickFit, kedy pánt rozskrutkujete, dáte dole remienok a nasadíte späť bez remienka. Potom môžete nasadiť remienok so systémom QuickFit.

Klasické pánty sú systém, ktorý prišiel zo sveta klasických hodiniek. Jedná sa o súčiastku, ktorá má vo svojich dutinách přužiny tlačiace do nožičiek a tým pánt drží remienok. Pre zloženie remienka je treba akýkoľvek nástroj, ktorý je schopný sa dostať do priestoru medzi remienkom a nožičkou hodiniek.

Quick Release je systém, ktorý pracuje na rovnakej báze ako klasické pánty, ale s jedným zásadným rozdielom – pre zloženie pántu vám stačí necht, keďže priamo na pánte nájdete pohyblivý zobáčik, ktorý uvoľní pružinku. Výmena remienka v tomto prípade zaberie pár sekúnd. Tento systém je pre svoju jednoduchú manipuláciu najčastejším spôsobom uchytenia remienka smart hodiniek. Systém je tiež plne nahraditeľný za klasické pánty a opačne.

QuickFit je systém uchytenia, kedy pánt zostáva prichytený na nožičkách a manipulujete iba so samotným remienkom, ktorý má priamo na sebe "otvárací" systém so zobáčikom. Tento systém často pracuje s hrubším pántom (rovnako ako skrutkovací systém), takže je vhodný pre hodinky, ktoré spoliehajú na odolnosť a pohyb v náročnejších podmienkach. Pre smart outdoorové hodinky je toto najvhodnejší systém.

Aké materiály sa najčastejšie používajú?

Najrozšírenejším materiálom je rozhodne silikón. Jedná sa o materiál s dlhou životnosťou, relatívnym pohodlím a hlavne je univerzálny ako do mesta, tak na šport. Jeho údržba je jednoduchá, pretože ho sem tam opláchnete a máte vyhraté. Práve umývanie je dôležitý parameter, pretože v silikóne zostávajú čiastočky soli z vášho potu, ktoré následne dráždia vašu kožu.

Silikón je fajn, pretože vďaka nemu hodinky pekne držia na ruke a zároveň neprekážajú. Počas dňa teda môžete mať remienok ľahučko povolený, na spánok ešte trochu viac a na šport ho naopak utiahnete. V ani jednom prípade nijak extra neprekáža.

Výhody a nevýhody silikónu:

jednoduchá údržba
relatívne pohodlný
univerzálne využitie

nie je tak elegantný
bez starostlivosti môže spôsobovať poranenie kože

Nylon je ďalší z jednoducho údržbových materiálov remienka. Nie je nič jednoduchšie než ho proste hodiť do pračky. U nylonu sa remienky vyrábajú z rôznou tuhosťou, pretože záleží na tvrdosti nite a spôsobe prešitia.

Tuhšie nylonové remienky sa často používajú u vojenských smart hodiniek. Nylon je odolnejší než silikón, neobťažuje a zároveň je dosť ľahký. Tieto remienky majú klasickú prevliekaciu sponu a dierky.

Najobľúbenejšie sú ale trošku elastické mäkkšie nylonové remienky, ktoré sa prevliekajú za nasadené pánty a uchycujú sa pomocou suchého zipsu. Výhodou je, že sú kompatibilné s každým systémom – skrutkovacím, klasickými pántami aj QuickFit. U Quick release môžete ignorovať zobáčik a nasadiť tam nylon aj tak, alebo tam nasadiť klasický pánt.

U tohto typu remienka je asi najväčšou výhodou pohodlie, pretože silikón sem tam môže prekážať, keď vám opuchne ruka (čo sa počas dňa normálne deje). Nylonový sa vďaka svojej elasticite pekne prispôsobí.

Výhody a nevýhody nylonu:

jednoduchá údržba
veľmi pohodlný
univerzálne využitie
kompatibilný so všetkými typmi uchytenia

vyššia savosť
pri zlom zaobchádzaní mäkký nylon nemusí mať takú životnosť

Koža je materiál, ktorý väčšinu času nájdeme na klasických hodinkách. Jedná sa o dosť pevný materiál, ktorý je rozhodne najelegantnejším materiálom akýchkoľvek hodiniek. Alebo minimálne najformálnejší.

Na smart hodinky mi ale koža nedáva moc zmysel. Smart hodinky na sebe nosíme každý deň 24 / 7, čo je pre kožu to najhoršie. Prekáža jej pot, voda, pri častom nosení sa olúpe a popraská... Nehľadiac na to, že na šport je takmer nepoužiteľná, keďže nevetrá a sila upnutia sa nedá dobre regulovať vďaka veľkej tuhosti materiálu.

Na čo je ale koža perfektná? Ako druhý remienok do lepšej spoločnosti. Cez deň môžete nosiť silikón alebo nylon a keď pôjdete večer s kamarátmi a chcete "nejak vyzerať", nahodíte kožený remienok.

Výhody a nevýhody kože:

najelegantnejší materiál

pri častom nosení sa ničí
nevhodný na šport a do vody

Kovové ťahy sú asi najmenej častou voľbou u smart hodiniek, ale tiež sa jedná o dosť elegantnú voľbu, ktorá má ale (rovnako ako koža) dosť neduhov. Najčastejšie sú z titánu alebo ocele.

Najväčšou výhodou kovoťahov je už spomínaná elegancia a vysoká odolnosť. Pokiaľ si kúpite kovoťah, pravdepodobne ho budete mať na naozaj dlho.

Ako najväčšiu nevýhodu vidím váhu a nemožnosť poriadneho upnutia. U smart hodiniek potrebujete poriadne upnutie, aby snímač tepovej frekvencie meral presne. Upnúť kovoťah (aby sa hodinky nehýbali) môže byť značne nepohodlné. Hlavne, keď vám ruka počas dňa opúcha. Preto mi kovoťah dáva zmysel napríklad do práce alebo do lepšej spoločnosti a na doma pekne pohodlný silikón alebo nylon. Rovnako ako to majú ženy s podprsenkami.

Výhody a nevýhody kovoťahu:

elegantný materiál
odolnosť a dlhá životnosť

váha
silne utiahnutý môže byť nepohodlný
viditeľnosť škrabancov na kovoťahu

Originálne vs. neoriginálne remienky – Sú tam rozdiely?

Úprimne, originálne remienky sú vždy záruka relatívne kvalitných materiálov a u neoriginálnych jeden nikdy nevie. My u nás na e-shope vždy neoriginálne remienky hneď testujeme kým ich dáme do predaja. Ukázalo sa, že kvalitatívne sú na tom dosť podobne ako originálne remienky. Osobne nosím nylonový remienok z Číny už nejaký čas (kolega tiež) a nemáme s ním najmenší problém.

Bol by som opatrný pri nákupe kovoťahov, lebo nemusia byť z titánu alebo ocele, ale zo zliatiny, ktorá môže spôsobovať alergické reakcie. U kožených remienkov sa často stáva, že sú kožou len potiahnuté, tak si na to dávajte pozor. U niektorých remienkov je to ale zámer, aby mali väčšiu vodeodolnosť, ale zároveň stále dávku elegancie. Tak je to na vás.

U silikónu a nylonu nevidím žiadny problém. Nie je moc ľudí, ktorí by so mnou nesúhlasili, keď poviem, že sa to pravdepodobne aj tak všetko vyrába v dosť podobných fabrikách.

Páčil sa vám článok?

Každú párnu stredu prehľad nových článkov a súťaže o hodinky na váš email.

Komentáre